Tijdens een studiereis in Japan waren we onder de indruk van diverse prachtige ruimtes en details. Deze waren vaak met eenvoudige materialen gecreëerd: hout en steen. Deze duurzame materialen en het groen van buiten zorgen voor een sterke relatie tussen binnen en buiten, en een gezonde omgeving. Hier volgen enkele voorbeelden.
Contact met de natuur – een open buiten/ binnen relatie
Bij een renovatie/restauratie: op een eerlijke manier worden oude en nieuwe houten delen met elkaar verbonden
Massieve houten delen worden toegepast rondom een glazen paviljoen in het centrum van Tokyo. De zon wordt hierdoor mooi gefilterd, een warm licht komt binnen en diverse interessante uitzichten ontstaan van binnenuit. Massief hout toepassen is niet alleen goed voor de planeet, maar is ook gezond voor de bewoners, aangezien het amper formaldehyde uitstoot. Gelijmd of geperst hout, zoals multiplex of mdf, wat we in Nederland veel toepassen stoot wel veel formaldehyde uit, wat gezondheidsklachten kan geven. Zie hierover een eerder gepubliceerd stuk.
Een hekwerk rond een perkje maken middels verbindingen van touw – dit geeft een veel natuurlijker gevoel, en dwingt enig respect af, vergeleken met een ‘door-de fabriek- gemaakt’ hekwerk.
Midden in Tokyo: gebouw en bomen vormen één geheel.
Beton en groen komen samen
Hoe je met eenvoudige middelen (bijvoorbeeld stoeptegels) een interessant effect kan creëren.
Enkele stenen over? Niet weggooien! Samen kunnen ze één geheel vormen.
Harde en zachte materialen samen met een kleuraccent maken een prettig zitje. Hard: Steen of beton. Zacht: mos, planten, vilt.
Steen en hout combineert goed. Daarnaast zijn deze stenen en de houten delen allemaal hergebruikt.
Hout in de badkamer – dit zie je veel in Japan. Ook worden meerdere benodigdheden in één meubel (hier een tafel) gecombineerd.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags
duurzaam,
gezond,
hekwerk,
japan,
massief hout,
mos,
natuurlijke elementen. Bookmark de
permalink.
1 Reactie op Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan