Het is fijn als verbouwingen ertoe leiden dat er minder hoeft te worden uitgegeven aan energie en dat er geen grondstoffen verspilt worden. Wat wij echter ook belangrijk vinden is dat het gebouw gezond is voor de gebruikers van dat gebouw – dat het binnenklimaat zo goed is dat mensen optimaal presteren. SOS BOUWPLAN streeft daarom niet alleen naar een duurzame wereld ‘for the planet’ maar ook naar gebouwen die goed zijn voor de mensen ‘the people’ die in die gebouwen vertoeven. Dat geeft ‘profit’.
In veel gebouwen is er helaas een ongezonde binnenlucht, blijkt uit diverse metingen en onderzoeken (Artikel: ‘Binnenklimaat heeft grote invloed op de gezondheid’), vooral bij schoolgebouwen en woningen. Dit komt bijvoorbeeld door slecht werkende klimaatinstallaties, vieze ventilatieroosters, oude filters en nieuwe meubelen of tapijten waaruit vaak giftige vos (vluchtige organische stoffen) vrijkomen. Veel problemen zijn echter makkelijk op te lossen.
Het binnenmilieu
Een goede binnenluchtkwaliteit maakt dat mensen zich beter kunnen concentreren en zich gezonder voelen. Heel belangrijk voor het leerproces, de arbeidsproduktiviteit en een lager ziekteverzuim. Veel mensen zijn graag veel buiten. Onbewust heeft dat met de gezondere lucht te maken. Zelfs in de stad is de buitenlucht gezonder dat de binnenlucht van vele woningen blijkt uit diverse onderzoeken. Daarnaast vertoeft de gemiddelde mens ongeveer 80% van de tijd binnen.
Een optimalisatie van de binnenluchtkwaliteit begint met het doen van metingen. Vervolgens bepalen we met welke partijen we aan tafel gaan. Na onderzoek ter plaatse komen we met voorstellen hoe we met minimale aanpassingen een optimaal effect kunnen bereiken. Dit vraagt om creatief denken samen met betrokken installatie-deskundigen.
Wij houden de nieuwste technieken en materialen bij op het gebied van gezonde binnenmilieus. We richten ons daarbij met name op formaldehydevrije materialen. Veel MDF en OSB plaatmaterialen stoten namelijk formaldehyde uit, dat is een vluchtige stof die niet gezond is voor de mens. Vaak is men niet op de hoogte van vergelijkbare gezondere en duurzamere materialen, terwijl deze niet eens altijd veel duurder zijn.