1. Houdt de vloer zo groot en leeg mogelijk. Hang dus bijvoorbeeld een wastafelkastje op.
2. Bouw slim kastjes in, bijvoorbeeld in de muur of door de muur heen i.p.v. aan de muur, zie als voorbeeld het ‘doorkijkkastje’ van SA DESIGN.
3. Indien u een hangend toilet wenst, kies dan voor een zo dun mogelijke achterwandconstructie. Standaard komt de wand achter de hangtoilet namelijk zo’n 25 cm naar voren. Er bestaan ook systemen die slechts 8 cm naar voren komen.
4. Kies voor een ‘verkort ‘ toilet. Deze steekt enkele cm minder uit dan de standaard nieuwe toiletpotten. Samen met een slank waterreservoir kan dit zo’n 23 cm meer beenruimte opleveren.
5. Kies geen wandtegels, maar waterdichte wandbekleding. Dat is dunner dan tegels (het scheelt al snel 2 keer 9 mm). En doordat behang geen patroon van voegen heeft, zoals bij tegels, geeft het een ruimtelijker effect.
6. Toch wandtegels? Kies voor een dun soort: 4,8 mm i.p.v. 9,4 mm bij een groot formaat.
7. Kies voor kleurtinten die dicht bij elkaar liggen. Ontwijk grote kleur contrasten tussen wand- en vloerafwerking. Kies voor een plint in de kleur van de vloer.
8. Zorg voor diverse lichtpunten: een afwisseling van directe en indirecte verlichting
9. Plaats één of meer grote spiegels, waarbij rekening gehouden wordt met wat je in de spiegel op de achtergrond ziet: niet de deur of de toilet, maar een fraaie wand.
10. Tot slot: Let op de kleintjes, oftewel, bespaar zoveel mogelijk in millimeters bij alle objecten in de badkamer. Dit levert samen veel ruimte op.